10 tips for politisk kommunikasjon

Av fylkesmann Kristin Hille Valla og kommunikasjonssjef Ivar Ødegaard, Fylkesmannen i Oppland

Av fylkesmann Kristin Hille Valla og kommunikasjonssjef Ivar Ødegaard, Fylkesmannen i Oppland

Lederne i alle de politiske ungdomspartiene pekte i et leserinnlegg i Aftenposten 30. juli på ”den neste prøvelsen”, nemlig å håndtere uenighet som vil og skal melde seg i den politiske hverdagen. Der minnet de om at det var mer som holdt oss sammen enn som skilte da tragedien rammet 22. juli.

Videre har flere aviser på lederplass kommentert høstens valgkamp, og skrevet at de tror den vil bli mer ”dempet” (OA 30. juli) og ”være preget av verdighet og respekt” (gd 1. august). Spørsmålet blir hvordan polikerne tolker slike utsagn i sin daglige valgkamp, men også hvordan mediene velger å framstille valgkampen. I hvilken grad redaksjonene velger bort noe av den tradisjonelle konfliktjournalistikken gjenstår å se.

Fylkesmannen ytrer seg ikke i politiske spørsmål, men deler gjerne synspunkter på politisk kommunikasjon. Allerede i april – altså i svært god tid før det som da så ut til å bli en normal valgkamp – kom ukemagasinet ”Mandag Morgen” med det de kalte ”idealer for politisk kommunikasjon”. Deres danske søstermagasin hadde ved hjelp av tre ledende språk- og retorikkeksperter satt opp tipsene – som har like stor relevans i Norge som i Danmark. De fortjener å få en større leserkrets – diskuteres og kanskje etterleves også i en norsk valgkamp.

1. Ha saken i fokus. Sett sakene i fokus og dropp munnhuggeri om andres kompetanse og spekulasjon om andres motiver.

2. Uenighet må respekteres. Demokrati bygger på uenighet, og kommunikasjonen må kunne vise ulikhet og uenighet. Men dette må også bety respekt for andre meninger og holdninger, noe som innebærer å være lyttende og respektfull når andre snakker.

3. Endring og utvikling må aksepteres. Akkurat som verden endrer seg, vil sakene som debatteres endre seg. Erkjenn derfor endring av egne holdninger og nedvurder ikke at andre endrer mening, heller.

4. Vær konkret også når du ikke vet. Hemmlighetskremmeri leder tankene fra politikk til strategi. Det går an å si fra om en sak ikke er besluttet eller om det er uenighet om den, i stedet for svar av typen: ”det ønsker jeg ikke å svare på”.

5. Anerkjenn forskjell på viten, tro og synsing. Politikk beveger seg mellom kunnskap, tro og synsing. I politikken – eller dialogen om utforming av framtidssamfunnet – er det på mange punkter lite kunnskap. Men det er mye politisk tro og synsing – altså synspunkter på hva en mener er godt eller dårlig. Unngå diskusjoner som bare dreier seg om et tall er riktig og skill kunnskap fra synsing.

6. Respekter fagkunnskap. Som politiker bør du i utgangspunktet behandle fagkunnskap som noe med ekstra tyngde, uansett om fagkunnskapen kan tas til inntekt for et partiprogram eller ikke. Men også fagkunnskap kan ha feil.  

7. Framfør argumentene: Er argumentene riktige? Relevante? Vektige?

8. Besvar motargumenter og kritiske spørsmål. Hvis de har noe for seg, aksepter det. Hvis du mener de ikke har noe for seg, forklar hvorfor du mener det og hvorfor du mener din politikk og dine meninger veier tyngre. Ikke vri deg unna ved å snakke om noe annet, ved å vri på spørsmålet eller avfeie det uten begrunnelse.

9. Legg fram vinklingen. Alle saker drøftes ut fra en vinkel; en miljøvinkel, en økonomisk vinkel, en sosial vinkel osv. Vær åpen og tydelig om hvilken vinkling du bruker. Det forklarer hvor i det politiske landskap du er.

10. Engasjer velgerne.Det er forskjellig grad av politisk interesse blant publikum, derfor må språket være klart, inkluderende og involverende for at folk skal bli engasjert. 

For ordens skyld; tipsene er redigert og de danske språkviterne skal slippe å ta ansvar for språket. God valgkamp, og godt valg.

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s