Utstyr, hender og hoder når det kniper

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

De frivillige hjelpeorganisasjonene har utstyr, hender og hoder vi trenger når det kniper. La oss huske det og støtte opp under det de gjør. Det gjør vi best ved å involvere dem i all vår krisetenkning og krisehåndtering.

Etter 22. juli har de frivillige hjelpeorganisasjonene opplevd folks økende vilje til å engasjere seg. Røde Kors Hjelpekorps og Norsk Folkehjelp kan dokumentere stor pågang av interesserte, og også at interessen konkret har ført til flere medlemmer. Vanlige folk følte at også de kunne ta et tak for samfunnet, og kanaliserte dette gjennom en eller annen hjelpeorganisasjon.

I organisasjonene får de faglig opplæring og møte kameratskap, ofte på tvers av kjønn, alder og bakgrunn. Men det som trolig motiverer de frivillige mest, er følelsen av å bli tatt på alvor og bli sett. Verdien av kursene og møtene skal måles i effektivt hjelpearbeid når ulykka skjer.

Her i Oppland har hele eller deler av Fylkesmannens fylkesberedskapsråd i flere omganger oppsummert krisearbeidet etter pinseflommen. Mange i kommunene tok til orde for at de ikke i stor nok grad involverte de frivillige hjelpeorganisasjonene, og har beklaget dette. I fylkesberedskapsrådet er det også med representanter for Oppland Røde Kors og Kvinners frivillige beredskap, som i møtene minner om hvilken ressurs de utgjør. Røde Kors i Oppland har alene 600 med godkjente prøver på sine varslingslister.

Pinseflommen, og alle jordrasene som fulgte av nedbøren, var en alvorlig påminnelse for oss alle. Kommunene gjorde en flott jobb – og det samme gjorde politiet. Ingen omkom og ingen ble skadet. Det kan tilskrives at mange private tok ansvar, at øvelser har en virkning – men også en god porsjon hell. Politiet har loggført 89 oppdrag og NVE fikk 110 skader innmeldt etter pinseflommen. Situasjonen for vegene og jernbanen husker vi var kritisk. Hundrevis var evakuert, og i etterkant er det foretatt 925 naturskadeskjønn. Dette viser samlet sett en situasjon hvor mye utstyr og mange hender og hoder etterspørres.

I fylkesberedskapsrådet har vi minnet hverandre om at flom og ras kommer brått – og tydeligvis stadig oftere. Det gjør at aktørene i det offentlige og profesjonelle redningsapparatet vil settes under press. I framtidas kriser må de profesjonelle og de frivillige hjelpeorganisasjonene derfor spille enda tettere på lag. Jeg vet at rekruttering til de frivillige hjelpeorganisasjonene iblant har vært en utfordring. I følge organisasjonene selv er det synlighet og aktivitet som best gir nyrekruttering.

Et samspill mellom heltids- og frivillige hjelpemannskaper begynner ikke når ulykka skjer, men i planarbeid og øvelser rundt omkring i kommunene. Fylkesmannen skal gjøre sitt til at de frivillige blir sett og tatt med.

 

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s