Apell foran TV-aksjonen: Gi for livet

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

”Vi rydder for livet” heter det om årets TV-aksjon. Den arrangeres førstkommende søndag og går til Norsk Folkehjelp. Pengene skal brukes til arbeidet med å fjerne miner og klasebomber som ligger igjen etter krig og konflikt. ”Gi for livet”, oppfordrer jeg.

Fylkesmannen leder fylkeskomiteen for TV-aksjonene, noe som alltid er en positiv utfordring. Positiv fordi den bringer sammen forskjellige mennesker til et felles løft. En utfordring fordi hensikten er å få folk til å åpne lommeboka, noe vi ikke alltid er like flinke til.

I år ber vi om at lommeboka åpnes for Norsk Folkehjelp i trygg forvisning om at når de rydder en mine, er den borte for alltid. Hver eneste dag drepes og lemlestes uskyldige mennesker av miner og klasevåpen. Dette er en forferdelig trussel for menneskene som bor i disse områdene. Miner og klasebomber ligger gravd ned over alt. Det er ikke uvanlig å finne eksplosiver på skoleveier, lekeplasser, dyrket mark eller langs veien. Bare i Laos ligger det igjen 70 millioner klasebomber etter Vietnamkrigen.

 Pengene fra årets TV-aksjon skal gå til å rydde vekk denne trusselen. Norsk Folkehjelp graver frem og uskadeliggjør miner og klasebomber hver dag i 15 ulike land. Det er et tidkrevende arbeid, hvor hver kvadratmeter blir gjennomsøkt før arealet kan overlates til lokalbefolkningen.

Det finnes ikke én løsning på rydding av miner og klasebomber. Hvert område har spesielle utfordringer og egenskaper, avhengig av konfliktens omfang, lengde og type. Landskap, klima og infrastruktur setter også betingelser. Derfor har Norsk Folkehjelp utviklet en komplett verktøykasse for mine- og eksplosivrydding: Kartlegging av problemet, manuell rydding, minehunder og mekanisk rydding.

TV-aksjonen har vært gjennomført hver eneste høst siden 1974 og er blitt en institusjon og en tradisjon i Norge. Aksjonen er verdens største innsamlingsaksjon målt i innsamlede midler per hode og antall deltakere. Hvert år jobber 7000 frivillige landet over med organiseringen av innsamlingen i sin kommune. Målet er at 100.000 bøssebærer skal besøke to millioner husstander i Norge i løpet av to timer denne søndagen i oktober.

Det skal ikke unnslås at innebygget i aksjonsformen er også et konkurransemoment: Hvem gir mest? Her plasserer Oppland seg omtrent midt på treet blant landets fylker. Hver opplending gir vel 40 kroner i snitt. Kanskje vi skal slå vår egen rekord i år? Konkurranse er ikke å forakte når resultatet er positivt for de som trenger det.

Ta vel imot bøssebærerne, eller gi på andre måter, når TV-aksjonen arrangeres 23. oktober 2011.

 

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s