Regninga etter flommen og rasene i pinsen 2011

Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund, Fylkesmannen i Oppland

Fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund, Fylkesmannen i Oppland

I pinsen  ble Oppland rammet av flom og ras. Spesielt var Nord-Gudbrandsdal berørt. Heldigvis ble ingen drept eller skadd, men det var store materielle ødeleggelser. Under flommen gjorde kommunene en utmerket innsats sammen med blant annet Politiet og Sivilforsvaret. Innbyggerne viste også en hjelpevilje og omtanke som det står respekt av.

Etter flommen er opprydding, skadevurderinger og istandsetting på dagsorden.  Økonomisk tap på eiendom og næringsgrunnlag skal erstattes. Ordningene er flere og kan være vanskelig å holde oversikt over. Det ser vi også i media for tida. Felles for dem er at alle ordningene har egenandel og kriterier for vurdering og tildeling.

Enkeltpersoner, bedrifter og kommuner har også lidd økonomisk tap som en følge av flommen. Det er i hovedsak fire erstatningsordninger som skal bøte på noe av dette:

Forsikringer gjennom forsikringsselskap: Dersom man har brannforsikring, er man automatisk forsikret mot naturskade (Naturskadeloven). Dette gjelder fast eiendom for enkeltpersoner og bedrifter, samt øvrige tap man eventuelt har tegnet forsikring for. Her forholder man seg til forsikringsselskapet på normal måte.

Statens naturskadefond: Skade på eiendom som ikke kan brannforsikres, kan dekkes gjennom naturskadefondet. Dette gjelder for eksempel privat veg/bro, jordbruks- og skogbruksareal mv. Skade meldes til lensmann/politistasjon/namsfogd. Det er mulig å søke om forskudd. I følge politiet er det gjennomført 925 naturskadeskjønn etter pinseuværet. Den statlige naturskadeerstatningen finansieres ved årlige bevilgninger over statsbudsjettet.

Avlingsskade: Ordningen erstatter tap etter skade på avling. Kravet registreres og befares av kommunen og avgjøres av Fylkesmannen.

Ekstraordinære skjønnsmidler: Kommunene kan søke om ekstraordinære skjønnsmidler for å dekke kommunens ekstraordinære utgifter når uforutsette ting skjer. Søknadene sendes Fylkesmannen som saksbehandler og videresender til Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) for avgjørelse. Fylkesmannen har behandlet de første søknadene fra kommunene om dekning av utgifter etter flommen i sommer og anbefalt at kommunenes dokumenterte utgifter på 14,6 mill kr, dekkes i sin helhet. Kommunene har anslått utgifter for gjenstående arbeider til ca. 30 mill kr.

Vi forstår at det er frustrerende ikke minst for enkeltpersoner når økonomiske oppgjør ikke blir avklart raskt nok, og arbeider for at også denne delen av myndighetenes arbeid skal effektiviseres. Det er nødvendig fordi vi aldri vil kunne planlegge oss vekk fra uønskede naturhendelser.

Se også www.naturskade.no og https://www.slf.dep.no/no/erstatning/naturskade/sok-om-erstatning

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s