Helse på ny kurs

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Det enorme ”helse-Norge” er i ferd med å skifte kurs. Enda en reform er i ferd med å realiseres. Vi har ikke manglet helsereformer opp gjennom årene: sykehjemsreformen, ansvarsreformen, handlingsplan for eldreomsorg, opptrappingsplan for psykisk helse, fastlegereform og sykehusreform, og nå skal samhandlingsreformen realiseres.

Årsaken til reformen har vi hørt mange ganger: Norge bruker mest i verden på helse, men får ikke mest helse igjen for hver krone. I tankesmien ”Visjon helse2015”pekte de for et par år siden på noen paradokser knyttet til helsevesenet:

  • Er det slik at altfor mange får betalt for å hjelpe oss når vi er syke, mens alt for få får betalt for hjelpe oss med å holde oss friske?
  • Og er det slik at vi trenger en helsefinansiering som belønner resultater og ikke aktiviteter? Slik systemet fungerer i dag, tjener sykehusene på at folk legges inn. Samtidig sparer kommunene på at pasientene holdes på sykehus. Det er altså ingen som tjener på at man klarer å behandle pasienten godt på lavest mulig behandlingsnivå.

Svaret på dette er blitt en ny politikk som blant annet går ut på å gi kommunene større ansvar for å holde sine innbyggere friske, og også ta mer ansvar for dem hvis de blir syke.

I disse dager handler reformen mest om juss og økonomi. Juss fordi Stortinget har vedtatt tre nye lover, og økonomi fordi penger omfordeles med mer penger til kommunene og mindre til sykehusene. I løpet av januar skal helseforetaket og den enkelte kommune ha laget en forpliktende avtale som blant annet skal sikre at den enkelte ”pasientinnbygger” får være på sykehus ”lenge nok” og så får et godt tilbud i kommunen. Endringene iverksettes ikke over natta, men kursen er altså i ferd med å endres.

Samhandlingen er allerede godt i gang i Oppland. Vi har kommet langt både med tiltak og gode modeller for samhandling. Mange kommuner og regioner har etablert gode samarbeidsmodeller interkommunalt og med HF Sykehuset Innlandet og fortjener ros for det.

Oppland er også helt på toppen av landets fylker når det gjelder statlige bidrag til reformarbeidet mål i forhold til innbyggerantall. Det er likevel kommunene selv, spesielt i noen regioner, som investerer så til de grader mest. De lokalmedisinske sentraene på Fagernes og Otta er tuftet på samhandlingstenkning. På en oppstartkonferanse Fylkesmannen arrangerte for om lag 400 fagfolk og lokalpolitikere nylig ble det delt ut et eksempelhefte med 26 gode eksempler på aktiviteter under ”samhandlingshatten” som allerede er igangsatt. Og eksemplene er enda flere!

Det er mange og store forventninger til reformen som skal innfases ovet tid. Trygghet for den enkelte ”pasientinnbygger” er hovedprioritet. Men vi må evne å gi denne tryggheten samtidig som aktørene ser muligheter til å tenke nytt – og får anledning til det. Vi må ”tørre” å prøve ut nye arbeidsformer og organiseringsmodeller. Reformen må formes og tydeliggjøres i et samarbeid. Ingen har alle svar nå, og vi skal lære og justere underveis. Det blir mye skreddersøm og lokal tilpasning rundt om. Kommuner og lokalsamfunn er forskjellige, og avstanden til spesialisthelsetjenesten varierer sterkt. Av den grunn vil kommunale tilbud og lokalmedisinske sentre ha ulikt innhold, også i Oppland.

Jeg har tatt initiativ til ”samhandlingsforum”, en møteplass hvor aktørene på toppnivå kan snakke sammen om saker som avtaler, folkehelse, brukerutvalg, rehabilitering, statistikk og analyse. Utfordringen for dette forumet ble formulert omtrent slik i en twittermelding etter det første møtet:”Når sykehuslegen mener en pasient er «utskrivingsklar», skal kommunen mene pasienten er «innskrivingsklar». Er det selvsagt?”

Enkelte har gitt uttrykk for skepsis til hvordan reformen vil slå ut i praksis. Jeg vet blant annet at både administrasjonen i kommunene og lokalpolitikere finner avtalearbeidet krevende. Pasientombudet har pekt på utfordringene med å skaffe nok fagfolk i kommunene. Slike utfordringer må vi ikke skyve vekk, men ta opp. Det er å løse utfordringene som kan gi innbyggerne den beste hjelpen og dermed gi reformen et godt omdømme. Utfordringene skal synliggjøres.

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s