Fylkesmann i ti år: om utviklingen mellom Fylkesmannen og kommunene

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Den 1. februar 2012 hadde jeg vært så heldig å være fylkesmann i Oppland i ti år. Det kan derfor være tid for et tilbakeblikk. 

Det naturlige førstevalg er å omtale ”kommunedialogen”. Det har ikke alltid vært like mye dialog mellom kommunene og staten, og den har ikke alltid foregått i så mange nettverk som nå. Endringen i vår strategi og arbeidsmetodikk er delvis en konsekvens av bevisst valg, men   også en konsekvens av at tidene forandrer seg. Begreper som ”dialog og brukermedvirkning” er blitt en del av språket og praksisen vår. Det innebærer også mulighet for dialog i sosiale medier, kontakt mellom enkeltfagpersoner i kommunen og hos oss, møter i uformelle og institusjonelle nettverk, og en systematisk kommunikasjon på ledernivå.

I denne årsrapporten kan du lese hvordan vi praktiserer kommunedialogen nå. Slik blir den ikke i framtida. Den er i evig utvikling.

Statlig hjelp til kommunal fornying er et annet utviklingstrekk. De siste ni årene har fylkesmannen fordelt 84,4 millioner kroner til fornyingsprosjekter i kommunene. Mye fornying i kommunene skjer selvsagt uavhengig av dette, men i mange tilfeller har disse pengene vært en fødselshjelper. Denne utviklingen har også ført til at departementene nå vet adskillig mer om hvordan kommunene i Oppland tenker om utvikling enn før.

Fylkesmannen har altså i økende grad kommet på ”tilbydersida”. I løpet av de ti årene har embetet vokst; utdaningsdirektør, fylkeslege og nå sist helsetilsyn har kommet til og gitt en tettere samordning av statens aktiviteter i fylket. Samtidig erfarer jeg at embetet blir mer og mer preget av kontroll. Før drev vi med veiledning på skoleområdet, nå driver vi med tilsyn. Før var landbruksavdelingen ensidig opptatt av næringen, nå står forvaltings- og foretakskontroll også på agendaen.  

At politikere i storting og regjering ønsker mer kontroll, er forstålig ut fra enkel psykologi. Når penger og oppgaver blir fordelt, er det naturlig at de som delegerer vil sjekke ut hvordan det går. At kommunene ikke er hjemlet i grunnloven, men lever på delegert myndighet fra staten, forklarer kontrollbehovet også konstitusjonelt.

Kommunene har fått flere oppgaver og større myndighet i løpet av de ti siste årene. Men samtidig har de fått mer og mer presist formulerte statlige styringssignaler fra sentralt hold å forholde seg til. Vi innser alle at nye vegtraséer må til, samtidig som regjeringens høyt prioriterte jordvern skal etterleves i praksis. Kommunenes klimaplaner må gjøres om i praktisk handling. Lokalpolitikerne er gitt myndighet i nasjonalparkstyrer, men er underlagt nasjonale føringer. Dette er en krevende balansegangen, og denne styringsmodellen må bevise sin berettigelse i løpet av et par år. Andre politiske valg er umulige å gå tilbake på; de store reformene på helsesida gir oppgaver og tillit til kommunene – men fra departementer og direktorater kommer også tydelige krav til resultater.

Om noen da etter disse ti årene skulle spørre meg: ”er kommunenes handlingsrom blitt større?” er jeg redd jeg ville bli svar skyldig.

(Denne teksten er også publisert som ”Fylkesmannens personlige kommentar” i Årsrapport 2011 for Fylkesmannen i Oppland.)

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s