Gratulerer med Rondane, Norge!

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Til helga blir det konferanse og festligheter for å markere at Rondane har vært nasjonalpark i 50 år. Og Rondane fortjener å bli satt pris på, fordi fjellene har gitt oss så mye: Det har skapt mulighet for folk til å overleve i 5000 år, det har vært inspirasjonskilde for kunstnere og bidratt til nasjonsbygging til beste for alle nordmenn, og det er stadig et sted for unike opplevelser.

Her er kortversjonen av historien om den den første nasjonalparken som ble oppretta i Norge:

  • Etter at fjella hadde stått der i 50 millioner år…
  • etter at våre forfedre hadde brukt fjellet på en bærekraftig måte til villreinfangst og på andre måter i 5000 år….
  • var den menneskelige påvirkningen på området for 50 år siden blitt så stor, at det var nødvendig å gi denne storslåtte naturarven en særskilt beskyttelse.

I dag er det vanskelig å tenke seg at Rondane ikke skulle ligge slik vi nå møter det – uberørt, lokkende, et sted å teste våre grenser, og et sted å bli minnet om at naturen alltid vil sette sine grenser for oss.

Det er i dag rett ut sagt utenkelig at det skulle vært bilveg opp Glitterdalen. Eller at ei kraftlinje skulle skjære framfor fjellmassivet. Eller at en stor demning skulle ligget i enden av Rondvatnet. Men utenkelig var det ikke for 50 år siden. Vi kan takke lokale pådrivere, med fjelloppsyn Normann Heitkøtter i spissen, for at vi fortsatt har Rondane som vårt eget Soria Moria. Men det burde også vekke oss til ettertanke;

–        Er vi flinke nok til å vare på naturarven slik at framtidige generasjoner kan få oppleve det samme som oss?

–        Er vi flinke nok til å prioritere de verdiene, både natur og kultur, som ikke har en prislapp?

Nasjonalparker er opprettet for å ta vare på naturen, og på globalt nivå er vern av store områder det viktigste virkemiddelet vi har for å ta vare på naturmangfoldet. Men vi må ikke glemme at det til alle tider har vært et samspill mellom natur og kultur. Strengt tatt er Rondanelandskapet et eldgammelt kulturlandskap, ikke et uberørt naturområde! Rondane ga levevilkår for villreinen, og dermed muligheter for fangst for folk.

Peter Chr. Asbjørnsen skriver i “Rensdyrjakt ved Rondane”: …. vi var snart inne i alperegionens endeløse masser av kampesten og ur, gjennomfuret av daler efter sne-elvene. Her søker renen om sommeren et sunt og luftig tilhold….” Og Aasmund Olavsson Vinje lot seg inspirere så han “knapt kunne anda”  av dette vakre landskapet i 1861, og gjorde dermed Rondane til en del av byggingen av den norske identiteten med diktet “No ser et atter slike fjell og dalar”. Grieg tonesatte det og bidro dermed til å gjøre det til en nasjonalskatt.

Norske fjell fikk en sentral plass i nasjonsbyggingen og kunsten i siste halvdel av 1800-tallet. Men folk i fjellbygdene rundt Rondane nok var mer opptatt av livberging enn å skrive og male. Møtet mellom Aasmund Olavsson Vinje og Malene fra Folldal i 1860 illustrerer dette:

“Hun (Malene) likte atskillig bedre de gullbroderte hattene i kongefølget over Hjerkinn enn både Rondane og Snøhetta. For snø og kveldssol hadde hun hatt mer enn nok av, men langt mindre av sølv og gull. «Det er så rart med det,» repliserte Vinje. «Når ein les og tenkjer og ikkje slit i slike fjell, men lever på låglende, tettbygde og ufriske stader som i byane, då er det liksom Ronden vekker større tankar enn denne hatten.»»

Vi kan spørre om Nord-Gudbrandsdalen uten fjellene ville ha hatt like mange eventyr, sagn og folkeviser, og om Peter Chr. Asbjørnsen ville hatt noe sagn om ”Pær Gynt” å skrive ned på midten av 1800-tallet.

Nasjonalparkstatusen har bevart Rondanes mystikk for oss de siste 50 åra. La oss ta vare på verdiene Rondane representerer også i framtida; ikke bare for å ta vare på naturen og villreinen, men for at Rondane skal fortsette å være en inspirasjonskilde for framtidas Ibsen, Sohlberg og Grieg. Og for at fjellene skal være, kanskje ikke blant de mest livsnødvendige, men av de mest verdifulle delene av våre liv.  Jeg gratulerer alle brukere og vernere av Rondane med 50 årsjubileet!

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s