Det enkle er ofte det beste

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

Av fylkesmann Kristin Hille Valla

99 av 100 bedrifter i Norge er små eller mellomstore. Den typiske Opplandsbedriften er ikke noe unntak; det er enten et enkeltmannsforetak eller en småbedrift med 1-4 ansatte. Å være grunder eller drive egen bedrift regnes som den største innsatsen for norsk verdiskapning. Men hvor enkelt er det? Bedriftene ønsker seg et mindre firkantet og mer fleksibelt arbeidsliv. Siden ni statlige virksomheter startet Dialog StatBedrift i 2006 har vi arbeidet for å få synliggjort de statlige “flaskehalsene” som næringslivet møter.

Nå har næringsminister Trond Giske lovet bedriftene en enklere hverdag. Mange næringsministre har hatt samme ambisjon. Men hva skal til for å lykkes?

Både nasjonalt og internasjonalt arbeides det med forenkling og tilrettelegging av regelverk og offentlige tjenester. I 2009 brukte bedriftene 54 milliarder kroner på dokumentasjon, innrapportering og opplysningsplikter. Reduksjon av administrative byrder er viktig for alle deler av næringslivet, men for noen grupper er gevinsten gjerne større enn for andre. Små og mellomstore bedrifter står for en vesentlig del av verdiskapingen i Norge, men har gjerne små ressurser til administrasjon. Bedriftene har knapphet på tid. Målet må være at de skal bruke mest mulig av tiden sin på å drive butikken, og minst mulig på å administrere oppgaver for å etterleve lover og forskrifter.

Det er allerede flere konkrete tiltak på plass; fjerning av revisjonsplikt for små aksjeselskap og redusert kapitalkrav for etablering av aksjeselskaper. Arbeidet med forenklinger for næringslivet har fått økt oppmerksomhet i flere land, blant annet i utviklingen av digitale verktøy. I Norge har videreutviklingen av en felles rapporteringskanal, Altinn, vært et stort grep i forenklingsarbeidet. Mange hundre skjemaer og tjenester fra 30 norske etater er i dag tilgjengelige gjennom Altinn. 90 prosent av alle bedriftene i Norge har nå tatt i bruk Altinn og foretrekker elektroniske tjenester der hvor de tilbys. Informasjonstjenesten http://www.bedriftshjelp.no inneholder en oversikt over offentlige støtteordninger til næringslivet fra ca 20 offentlige tilbydere.

Et viktig budskap til statsråden er at det ikke nødvendigvis trenger å være så store og kompliserte tiltak som skal til for å forenkle bedriftshverdagen. Effektivisering av informasjonsflyt vil være et helt sentralt virkemiddel. KAN informasjonen som trengs skaffes på andre måter enn ved innrapportering? BØR informasjonen innhentes? MÅ informasjonen innhentes, eller kan vi fjerne hele eller deler av informasjonskravet? Mindre relevant informasjon trenger ikke innhentes på fast basis, men kan gjøres ved behov. Forenkling av språk i offentlige brev, skjemaer og påbud gir bedre informasjon og kan også være svært effektivt.

Næringsminister Giske ber om hjelp fra bedriftene. Han har lansert nettstedet http://www.enklereregler.no, der du kan gi dine innspill. De statlige etatene i Oppland ønsker å hjelpe Giske med forenklingsarbeidet – for å få et mer treffsikkert regelverk for næringslivet. Det jobbes derfor målbevisst med å identifisere regler som bør fjernes eller er unødvendig kompliserte.

Hvis du er lei av ikke å bli hørt, eller av ikke å bli spurt, så har du altså sjansen nå. Du er bare ett klikk unna www.enklereregler.no.

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s