Blir det flom i år?

Av fylkesmann Kristin Hille Valla og fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund

Av fylkesmann Kristin Hille Valla og fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund

Flommene i 2011 og 2013 har satt seg i minne. Naturlig nok er folk bekymret for om det blir skadeflom også i år. I 2013 skilte vi mellom «villflom» i sidevassdrag, og «stillflom» i hovedvassdraget.

Det kommer en vårflom, som det gjør hvert år. Hvor stor flommen blir, er avhengig av tre forhold: Snømengde, temperatur og nedbør i smelteperioden.

Vi vet at det i noen områder er nesten dobbelt så mye snø i fjellet som normalt. Spesielt gjelder dette Ringebufjellet og Gausdal vestfjell. Alle denne snøen skal ut i vassdragene og ned i Mjøsa. Men at det er mye snø, er ingen fare i seg selv. Vi har historiske eksempler på at det i svært snørike år ikke har blitt skadeflom. Dersom det er god temperatur gjennom april og mai, vil snøen smelte rolig og pent. Dersom det er kaldt, for så å bli veldig varmt, vil det være større sannsynlighet for skadeflom. Så langt i vår har temperaturen vært fordelaktig.

Den avgjørende faktoren er nedbør. Dersom det kommer mye og intenst nedbør når elvene allerede er store og bakken er mettet av vann, vil skadeflommen komme også i år. De største ødeleggelsene i 2011 og 2013 ikke ble forårsaket av de store elvene og innsjøene, men av sideelver og bekker som gikk over sine bredder og tok nye løp.

Er det offentlige forberedt?
Håndteringen av flommene i 2011 og 2013 ble grundig evaluert, både i staten og i kommunene. Dette har medført at den kollektive risikoerkjennelsen har økt, og vi mener at vi står bedre rustet til å håndtere fremtidige flommer og kriser. Vi så at både forberedelsene og håndteringen var blitt vesentlig bedre fra 2011 til 2013, og vi mener å se at forberedelsene så langt i år er veldig bra. Fare for flom er rutinemessig tatt opp både med kommunene og fylkesberedskapsrådet. Fylkesberedskapsrådet gjennomfører et telemonmøte tidlig i mai, og flere kommuner har gjort interne forberedelser og øvelser. Vi vil spesielt berømme Nord-Fron kommune som i samarbeid med blant annet Politiet og Sivilforsvaret gjennomførte en skarp evakueringsøvelse i Kvam lørdag den 26. april.

Fylkesmannen vil innføre gul beredskap i perioden 15. mai til 15. juni. Gul beredskap er det andre trinnet på en skala som omfatter grønn, gul, oransje og rød beredskap, der grønn beredskap er normal drift. Gul beredskap vil blant annet si at vi øker årvåkenheten, går igjennom planer og sikrer at vi er bemannet. Av erfaring vet vi at årstiden medfører beredskapsmessige utfordringer, spesielt flom, og vi ønsker å være føre var. Beredskapsskalaen er tatt i bruk av mange etater, men fortsatt har vi ikke et enhetlig nasjonalt system for å heve beredskap. Vi kan derfor kun heve vår egen beredskap, men vi forventer at alle statsetater og kommuner i fylket vurderer det samme.

Er du forberedt?
I det offentlige vil vi gjøre det vi kan for å redusere konsekvensene av en eventuell flom. Men som innbygger må også du gjøre det du kan.

Enhver innbygger i faresonen bør sikre sine egne eiendeler i den grad det er mulig, for eksempel campingvogner og løsøre.

Grunneiere bør også sørge for at det er ryddet i kulverter og rør, og renske bekkeløp, slik at vannet kan flyte fritt. En bekk som tar et helt nytt løp vil gjøre vesentlig mer skade enn om den bare blir stor i sitt normale bekkeløp.

Alle bør følge med og holde seg oppdatert på situasjonen. Ved å gå inn på hjemmesider som www.yr.no, www.storm.no og www.pent.no (vær), www.senorge.no (snøforhold) og www.varsom.no (flom og jordskred) vil alle kunne tilegne seg grunnlagsinformasjon. Varsler fra NVE vil også legges ut på www.varsom.no og på NVEs hjemmesider (www.nve.no) og www.yr.no .

Dersom noe skulle hende, vil kommunens hjemmeside være en nyttig kilde til informasjon. Det vil også legges ut informasjon på fylkesmannens hjemmeside: www.fylkesmannen.no/oppland . Myndighetenes samleside for kriseinformasjon vil også bli oppdatert med varsler og oversikt over situasjonen: www.kriseinfo.no

Om det skulle bli flom, vet vi fra flommene siste år at en rekke veier vil bli stengt. Vi vet også at strøm og telefon vil bli borte i kortere eller lengre perioder, og i større eller mindre deler av fylket. Det er derfor viktig at alle gjør et minimum av forberedelser:

Alle bør ha mat og vann for et par dager. Kan du tilberede mat uten strøm?

Sørge for å ha lommelykter og batteriradio, og ekstra batterier til disse. NRK har et beredskapsansvar og vil sende beredskapsmeldinger om det blir nødvendig.

Hva gjør du om du trenger akutt hjelp og telefonen ikke virker? Husk:

  • 112 kan ringes med eller uten sim-kort, på de fleste telefoner med tastelåsen på, uavhengig av teleleverandør (på noen telefoner må sim-kortet fjernes først).
  • Prøv alle kommunikasjonsmuligheter: fasttelefon, mobiltelefon, skype mv.
  • Oppsøk naboen
  • Om ingenting annet virker: Reis mot kommunesenteret og prøv telefonen underveis. I kommunesenteret er det store muligheter for at det finnes en satellitt-telefon. Det fleste kommuner i Oppland har anskaffet en slik, det samme gjelder politi og ambulansetjeneste.

Vi håper likevel at alle får en fin vår, og at alle våre forberedelser er forgjeves. Helt forgjeves blir de uansett ikke, for vi lærer mer fra år til år, selv om vi ikke får skadeflom.

Avslutningsvis vil vi minne om – og understreke – at beredskap er et felles ansvar. Både stat, kommune, næringsliv og du som innbygger må sammen sørge for at konsekvensene av en eventuell flom blir så liten som mulig. I Norge har vi heldigvis en god tradisjon for at alle stiller opp når det skjer kriser. Vi håper og tror at denne tradisjonen også fortsetter i framtiden, for ingen løser en krise alene.

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s