Opplandsgull og fremtidsmuligheter

Christl Kvam, fylkesmann i Oppland

Christl Kvam, fylkesmann i Oppland

Humanitære katastrofer, krig og konflikter preger nyhetsbilde og politiske diskusjoner daglig. Diskusjonen går høyt i forhold til hvilket ambisjonsnivå Norge bør ha for sin bistand og hjelp og hvilke ressurser vi skal stille opp med. Samtidig sitter vi i disse dager hos Fylkesmannen i Oppland og planlegger vår niende statsborgerseremoni for nye landsmenn. Gjennom denne seremonien vil vi ønske nye borgere velkommen, og styrke båndet mellom det norske samfunnet og våre nye borgere. 327 som har fått norsk statsborgerskap siste året var invitert. 100 har takket ja til å komme på seremoni lørdag. De kommer fra 28 land og er bosatt i 15 ulike kommuner i Oppland. Uten disse ville befolkningsutviklingen mange steder i Oppland sett verre ut enn den gjør i dag.

Vanligvis når det skrives om gullet på innlandet er det skogen som menes. Skogen som vårt gull og vår fremtidsmulighet. Skogen er en svært viktig ressurs for oss, men at flere mennesker enn de som i dag er født og oppvokst i Oppland velger vårt fylke som bosted er like viktig. Uten at vi klarere å opprettholde og helst øke innbyggertallet blir det ikke vekst og utvikling i vår region. Det er flere grunner til at dette er viktig. For det første vil vi i fremtiden trenge mer arbeidskraft for å løse dagens oppgaver. Alderssammensetningen i mange kommuner i Oppland preges av at vi blir flere eldre og færre yrkesaktive. Med andre ord blir det flere oppgaver som skal løses av færre mennesker. Videre vil vi med færre innbyggere kunne få mindre politisk påvirkningskraft gjennom færre mandater og færre helsekroner til spesialisthelsetjenester ettersom dette blant annet påvirkes av innbyggertallet i fylket.

Våre nye landsmenn spiller en avgjørende rolle i regionens bærekraft. Vi trenger flere hender, kloke hoder og varme hjerter for å ivareta dagens og fremtidens mange oppgaver. Det er et felles ansvar å sørge for at de som flytter til Oppland, om de kommer fra Syria eller Stavanger, finner seg til rette og blir godt mottatt i sine lokalsamfunn. For at flyktninger og arbeidsinnvandrere med annet språk og annen kultur skal integreres på en god måte må mange bidra. Vi er opptatt av at våre nye landsmenn skal få benytte sin kompetanse og bli en ressurs for Oppland. Det forutsetter at de som flytter hit tar del i samfunnsutviklingen, lærer språket, utdanner seg og tar del i arbeidslivet. Lokalsamfunnet må inkludere sine nye naboer, arbeidslivet må åpne seg og vi som medmennesker må være nysgjerrige på møte med nye kulturer. I mange av de diskusjonene jeg hører er fokuset mer på at nye flyktninger eller arbeidsinnvandrere er et problem og en belastning enn en ressurs og en mulighet. For åtte av ti kommuner i Norge som har et fødselsunderskudd er dette en mulighet. Opplandssamfunnet er ikke noe unntak. Selv om vi hadde fått alle våre ungdommer til å flytte tilbake til sin kommune etter endt utdanning eller jobb ville innbyggertallet i de fleste kommunene i Oppland gå ned. Vi er derfor helt avhengig av at folk fra andre land velger seg vårt flotte Oppland. Hvorvidt de blir et problem eller en ressurs for oss er ikke minst opp til Opplandssamfunnet selv.

Jeg gleder meg til statsborgerseremonien på lørdag i Gjøvik Fjellhall og til at nesten 100 mennesker med ønske om å bidra og ta del i det norske samfunnet skal avlegge eden:

Som norsk statsborger lover jeg troskap til mitt land Norge og det norske samfunnet og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover

Så er det opp til oss opplendinger og ta vare på gullet.

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s