Praktisering av skadefelling på ulv og bjørn

 

Christl Kvam, fylkesmann i Oppland

Christl Kvam, fylkesmann i Oppland

Naturvernforbundet har både i brev direkte og via mediene bedt om en avklaring av Fylkesmannens syn på rovviltforvaltningen i Oppland. Bakgrunnen er et intervju med fylkesmannen på NRK.

Fylkesmannen har som oppgave å iverksette nasjonal rovviltpolitikk slik den er fastsatt av Stortinget, blant annet ved å være sekretariat for rovviltnemnda, gi faglige råd til nemnda slik at bestandsmålene som er fastsatt for regionen på gaupe og jerv holdes, samt iverksette skadeforebyggende tiltak. Årlig fordeler Fylkesmannen om lag fem millioner kroner for å redusere rovviltskade på husdyr. I tillegg har Fylkesmannen myndighet til å iverksette skadefellingstillatelser på de fire store rovdyra. Fylkesmannen følger selvsagt lovverket ved praktisering av skadefellingstillatelser.

I regelverkets kommentardel går det fram at skadefellingstillatelse skal vurderes individuelt fra tilfelle til tilfelle. Reaksjonen er avhengig av hvor og når skaden er oppstått. Eksempelvis vil vurderingen være en annen før beitesesongen starter enn utpå høsten. Hovedregelen er at skadefellingstillatelse iverksettes først når skade er påvist, men det er også mulig å iverksette skadefelling før skade er påvist når potensialet for skade er stort.

Det er altså ikke bestandsmål på ulv eller bjørn i Oppland, noe som betyr at det ikke skal være ynglinger av disse artene her. Det er likevel ikke null-aksept for at streifindivider kan opptre, men at skadeutviklingen og potensialet for videre skader må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Og det er i utgangspunktet lav terskel for skadefelling. Slik Fylkesmannen har vurdert situasjonene i 2014 og 2015, har det vært mye sau på innmark på de aktuelle tidspunktene ulv har vandret inn, samt at sauen om noen uker ville bli sluppet på utmark. Vi har vurdert skadepotensialet for høyt både der og da, men særlig noe framover i tid.

Den tosidige målsettingen i rovviltforvaltningen med å nå de regionalt/nasjonalt fastsatte bestandsmålene og opprettholde beitebruken er krevende. Oppland er fylket i landet der beitebruken har størst omfang regnet i antall beitedyr på utmark. Dette betyr at presisjonsnivået i forvaltningen av rovviltartene må være høyt. Vi må ligge tett på bestandsmålene for gaupe og jerv, og bestrebe oss på å ha lavest mulig skadenivå av bjørn og ulv.

Statsråden skrev i brev av 9. juli 2014 til Fylkesmennene at hun ønsker en lavere terskel enn tidligere på uttak av rovvilt i beiteprioriterte områder, og en noe lavere terskel enn tidligere for å ta ut rovvilt som utgjør et skadepotensial i forkant av beitesesongen. Fylkesmannen i Oppland følger opp dette.

Reklamer

Om fylkesmannenoppland

Fylkesmannen arbeider for at Oppland skal være et godt fylke å bo og arbeide i. Vi passer på at du får rettighetene dine slik Stortinget har bestemt. Det gjelder blant annet barnehage og skole, helse- og sosialtjeneste. Vi slår ring om miljøet, og arbeider for landbrukets framtid.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s